Facebook și alți giganți ai internetului colaborează împotriva extremismului online
După ce au format o colaborare menită să încetinească propagarea online a mesajelor extremiste, Facebook, Twitter și Google au organizat o conferință internațională.
GIFCT sau Global Internet Forum for Counter Terrrorism este o organizație formată din cei mai importanți giganți din domeniul online: Twitter, Facebook, Microsoft și Google au dat startul acestei inițiative în luna iunie a acestui an cu scopul opririi pe cât posibil a propagării mesajelor extremiste prin intermediul internetului. Companiile enumerate mai sus lucrează împreună la o bază de date cu material extremist pentru a bloca o imagine, un clip sau un mesaj malițios în fiecare colț al internetului fără aprobări suplimentare.
La prima conferință a GIFCT desfășurată în aceste zile în Statele Unite sunt prezenți mai mulți oficiali guvernamentali din diverse colțuri ale lumii, având în vedere amploarea online a problemei. Amber Rudd – secretarul ministrului de interne din Regatul Unit, Elaine Duke – Secretarul Homeland Security din SUA, cât și reprezentanți ai Uniunii Europene și ONU participă la discuții.
În contextul în care tot mai multe țări încearcă să impună amenzi usturătoare rețelelor sociale și motoarelor de căutare care nu sunt eficiente în ștergerea postărilor și materialelor propagandiste, această colaboare era inevitabilă. Toții giganții din Silicon Valley care activează într-o formă sau alta în online trebuie să vină cu soluții pentru stoparea propagării mesajelor extremiste și a diferitelor forme de propagandă teroristă.
De la începutul acestui an, au început deja să se vadă semnele eficienței noului sistem, dinainte de oficializarea Global Internet Forum for Counter Terrrorism. Comisia Europeană a confirmat că Facebook, Twitter, YouTube și Microsoft au devenit mai eficiente în a răspunde raportărilor de conținut încărcat de ură pe fiecare platformă în parte. Din păcate, efortul este doar la început și un număr mare de companii trebuie să se alăture GIFCT și bazei comune de date pentru ca mecanismul să devină și mai util.